Спровођење правде у свакој демократској држави јесте једна од кључних активности судства, јавно тужилачке организације, али и Министарства правде и Министарства унутрашњих послова, рекао је данас министар правде Никола Селаковић приликом потписивања Споразума о сарадњи између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава у контроли наркотика и спровођењу закона које је организовано у Палати Србије.

Селаковић је оценио да је сарадња Министарства правде са америчким колегама изузетнно добра и да споразум који се данас потписује представља велику помоћ тужилачкој истрази и важан сегмент у области кривичног правосуђа.

„Реализација споразума кроз пет одвојених пројеката допринеће унапређењу веома важних сегмената у делу кривичног правосуђа и то у областима примене Законика о кривичном поступку, јачања правосудних професија, обуке других државних органа у примени законика, али и у обезбеђивању услова у вишим судовима и тужилаштвима који ће омогућити што ефикасније вођење претходног кривичног поступка и кривичног поступка“, истакао је Селаковић. Такође, он је додао да је Србија свесна да само улажући у државне органе кривичног гоњења ствара услове за успешну борбу против организованог криминала и корупције.

Селаковић је нагласио да се потписивањем Споразума, стичу услови да се и у Републици Србији систем кривичног правосуђа и кривичног гоњења подигне на знатно виши ниво, а борба против организованог криминала и корупције у сваком погледу побољша.

Споразум о сарадњи између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава у контроли наркотика и спровођењу закона потписали  су амбасадор САД-а у Београду Њ.Е. Мајкл Кирби,  министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, као и министар правде Никола Селаковић.