Обуставом свога рада и одбијањем разговора са представницима Министарства правде, адвокати у Србији угрожавају безбедност грађана и њихове имовине.

Министарство правде указује да је увек било спремно да се састане са представницима адвокатуре када су они то тражили, док са друге стране не постоји њихова спремност да одговоре на позив представника министарства.

Иако је састанак радне групе, која је посвећена решавању питања паушалног опорезивања адвоката, одржан у уторак 16. септембра, представници адвокатуре су се и јуче састали са представницима Министарства правде. На јучерашњем састанку договорено је да се представници и једне и друге стране састају редовно, скоро на дневном нивоу, како би се што пре дошло до задовољавајућег решења.

Иако је наредни састанак договорен за сутра, 19. септембар, представници адвокатуре су обавестили министарство да они од тог састанка одустају, и изразили евентуалну спремност да се састанак одржи у понедељак, 22. септембра, за када је заказан и нови састанак радне групе за паушално опорезивање.

То указује да адвокати не изражавају жељу за обуставом шрајка и проналажењем решења, већ настављају са политизацијом адвокатске професије. Очигледно је да главни проблеми леже у неодговорном и неозбиљном руководству адвокатских комора, као и да српски адвокати немају представнике од интегритета и ауторитета са којима договор може да се пронађе.

Министарство правде подсећа адвокате да не могу одбити пружање правне помоћи, ако их за заступника или браниоца у складу са законом постави суд, други државни орган или адвокатска комора.

Још једном позивамо адвокате да наставе са радом, јер само на такав начин, без покушаја уцењивања државе и наношења штете грађанима и правном поретку, може да се постигне прихватљиво решење за све стране.