Министарство правде у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ Програм за правне и правосудне реформе у Србији организовало је од 27. до 29. августа 2014. године радионице за новоименоване јавне бележнике.

Програм радионица сачињен је на основу сугестија јавних бележника, како би у што већој мери одговориле на њихове потребе, нарочито у односу на предузимање јавнобележничких радњи у првим данима након почетка рада канцеларија.

Експерти из региона, као што су познати нотари из Сарајева и Македоније Сефедин Суљевић и Марјан Коцевски, декан Правног факултета у Зеници проф. др Енес Бикић, председник Нотарске коморе Републике Српске Маринко Плавшић, као и потпредседник Нотарске коморе Црне Горе Дарко Ћурић пренели су своја искуства у успостављању нотаријата у њиховим земљама.

Кроз практичан приказ и интеракцију учесника и предавача, презентоване су следеће теме: пријем странака, формирање списа и редослед предузимања службених радњи, поступак сачињавање најчешћих јавнобележничких записа, поступање код овера потписа и преписа, улога јавног бележника у ванпарничним поступцима, солемнизација уговора, техника израде јавнобележничких исправа, упис у пословне књиге, као и архивирање исправа.

У оквиру даље подршке успостављању јавног бележништва, Министарство правде ће и у наредном периоду заједно са Немачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ наставити да организује радионице и друге облике стручног усавршавања, као и размене искустава јавних бележника Србије са колегама из региона.