Ова манифестација је веома важна, јер представља јединствену ликовну колонију у свету која не окупља само академске сликаре, већ и осуђена лица из различитих установа за извршење кривичних санкција широм Србије, рекао је данас државни секретар Министарства правде Радомир Илић приликом учествовања у раду ликовне колоније „Елан 2014“ која се традиционално одржава по 19. пут у организацији Казнено-поправног завода у Сомбору.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић овом прилоком је истакао да је ове године на ликовној колоноји ’’Елан’’ учествовало 17 осуђеника из 13 установа за извршење кривичних санкција. Такође, он је додао да ова манифестација окупља и познате сликаре који су већ годинама редовни учесници, али и многе друге истакнуте уметника из земље и Републике Српске.

Учесници ове колоније треба активно да наставе са својим радом, да се усавршавају,  духовно испуњавају и преображавају, јер само тако могу да испуне себе и поново постану цењени грађани ове земље“, поручио је директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић и додао је ово доказ да уметност не познаје границе, јер је ово јединствена прилика за дружење и разговор између осуђеника и уметника који заједно, на своја платна преносе своје визије, наде, емоције, немире и страхове.

О привредној јединици „Елан“ казнено поправног завода у Сомбору

Затворска економија „Елан“ која је у саставу КПЗ-а у Сомбору у свом поседу има око 6 хектара обрадивих површина, са ситном и крупнијом стоком која се узгаја, са баштама и житним пољима. Ова привредна јединица бави се и повртарском и сточарском производњом, производњом хране за потребе лица лишених слободе, као и услужном делатношћу и занатским радовима у грађевинарству.

Ликовна колонија је покренута како би се за Казнено поправни завод обезбедио фонд слика, чија би функција била преваспитвање затвореника.

У досадашњем раду колоније учествовало је више од 200 сликара из земље и иностранства који су заводима поклонили преко 1000 уметничких дела.

Веза привредне јединице ’’Елан’’ казнено поправног завода у Сомбору и уметника је почела још давне 1980. године када су у овој привредној јединици осуђеници, у оквиру радног ангажовања, почели да израђују предмете од дрвета као што су штафелаји, рамови, палете...

Основна делатност ове привредне јединице је дрвопрерађивачка производња - производња амбалаже од дрвета: палете, грађевинска столарија и сликарска опрема.