Министар правде Никола Селаковић током своје јучерашње посете Суботици, сусрео се и са председницима суботичких судова, као и јавним тужиоцима, са којима је разговарао о условима и резултатима рада ових правосудних институција.

Министар Селаковић је похвалио залагање и рад Вишег, Основног и Прекршајног суда у Суботици и навео да ови судови, када су у питању смештајни капацитети, имају добре услове рада.

Председник Вишег суда у Суботици Молнар Ференц и председница Основног у суда у Суботици Розалија Тумбас указали су да њихове судије имају засебне суднице и кабинете, што им омогућава ефикасан и квалитетан рад.

Министар Селаковић је разговарао и са заменицом Вишег јавног тужиоца у Суботици Колар Орсаг Тиндом, као и са руководиоцем Основног јавног тужилаштва у Суботици Браниславом Ранковим који је рекао да се примена новог Законика о кривичном поступку реализује на задовољавајућ начин, као и да је тужилаштво добило велику подршку од стране Основног суда уступањем њихових просторија за потребе спровођења тужилачке истраге.

Говорећи о рационализацији рада и трошкова, Селаковић је указао да је у наредном периоду план Министарства правде формирање централизованих, односно заједничких административних служби за потребе правосудних институција, и Суботицу навео као добар пример за то, јер су судови и тужилаштва смештени чак и у оквиру исте зграде.

Министар Селаковић је рекао да, на пример, информатичка или служба рачуноводства могу да буду заједничке за већи број правосудних органа, у свим оним случајевима где то услови дозвољавају (нпр. у мањим местима где су судови и тужилаштва у непосредној близини, или су смештени у истој зради итд). Он је рекао да недавне измене и допуне Закона о уређењу судова предвиђају такво организовање административних послова и нагласио да ће такав начин функционисања помоћних служби допринети рационализацији трошкова и једнообразном раду правосудних органа, што доводи до боље контроле и ефикасности.

На крају састанка, Селаковић је истакао да ће Министарство правде наставити да пружа подршку у јачању, како инфраструктурних тако и кадровских капацитета правосудних институција и додао да је до сада преко 60% одобрених запошљавања за потребе правосудних институција било за потребе јавних тужилаштава у циљу јачања примене новог ЗКП-а, односно тужилачке истраге.