Министар правде Никола Селаковић данас се састао са председницом Коморе извршитеља Александром Трешњев са којом ја разговарао о унапређењу професије извршитеља, као и о потребним изменама и допунама закона, који дефинише улогу извршитеља у правосудном систему Србије.

Министар Селаковић и председница Коморе госпођа Трешњев су истакли неопходност измена Закона о извршењу и обезбеђењу како би се боље и ефикасније дефинисале надлежности, али и одговнорности извршитеља. Селаковић је навео да се посебна пажња мора посветити јачању система надзора и контроле рада извршитеља, као и јачању улоге Министарства правде у том систему.

Они су се усагласили да измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, на којима ради радна група Министарства, такође морају бити усмерене ка дефинисању јасног механизма пријема и расподеле предмета, као и ка усклађивању важних подзаконских прописа.

У току састанка изражена је обострана спремност у вези са спровођењем стручне обуке кадрова, како из Министарства правде, тако и из Коморе извршитеља, који ће радити на надзору рада извршитеља.

Такође, говорећи о одређеним случајевима који су привукли пажњу јавности, Селаковић је истакао, да поред обезбеђивања адекватног правног оквира за рад извршитења, велики значај има и сам однос извршитеља према професији, од којег посебно зависи репутација те професије.

На крају састанка, Селаковић и Трешњев су указали да је потребно ојачати сарадњу између Коморе извршитеља и Министарства правде и истакли обострану спремност да до такве сарадње и дође.