Министар правде Никола Селаковић данас се састао са амбасадором Републике Хрватске у Србији Горданом Маркотићем са којим је разговарао о унапређењу правосудне сарадње између ове две државе, као и о току преговора Србије са ЕУ.

Министар Селаковић и амбасадор Маркотић усагласили су се да је сарадњу Хрватске и Србије у области правосуђа, потребно подићи на виши ниво, као и да је пожељно успоставити директну комуникацију између правосудних институција ове две земље.

Амбасадор Маркотић је рекао да се Хрватска, као и Србија, суочавала са сличним проблемима у правосуђу, како пре тако и у току преговора и да највећи добитак уласка државе у ЕУ, јесте управо процес промена кроз који она пролази до тренутка званичног уласка, тј. док не постане једна од чланица.

Говорећи о сарадњи и размени искустава у вези са Поглављем 23, амбасадор Маркотић је истакао да Хрватска може да пренесе своја преговарачка искуства и пружи експертску помоћ Србији, посебно узимајући у обзир да је и сама недавно постала чланица ЕУ.

Истичући значај такве сарадње Хрватске и Србије, министар Селаковић је указао да постоје многа добра решења Хрватске, која Србија треба да преузме или да из њих научи како да уреди свој правосудни систем.